03 Απρ

Τομείς αξιολόγησης στην προσχολική ηλικία και Πρώιμη Παρέμβαση

Από 
(0 ψήφοι)
 • Η μάθηση στην προσχολική ηλικία δεν περιορίζεται στην απόκτηση βασικών γνώσεων και στην καλλιέργεια νοητικών ικανοτήτων, αλλά αφορά και την ανάπτυξη δεξιοτήτων σε άλλους τομείς που θεωρούνται καθοριστικοί για όλη τη σχολική πορεία του παιδιού, μέσα κι έξω από το σχολείο ακόμα και για την ενήλικη ζωή. Οι κοινωνικές δεξιότητες, η ανάπτυξη της αυτονομίας, η αυτενέργεια, η αυτορρύθμιση, η διαμόρφωση θετικής εικόνας για τον εαυτό, η ενσυναίσθηση, η αυτοσυγκέντρωση, η ανάπτυξη μεταγνωστικών στρατηγικών, μεταξύ άλλων, θεωρούνται απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανταπόκριση του παιδιού σε μαθησιακά ερεθίσματα.

 

Η αξιολόγηση στην προσχολική εκπαίδευση αποτελεί μια θεμελιώδη συνιστώσα της διδασκαλίας και της μάθησης, έχει σκοπό να πληροφορήσει και να βελτιώσει τη μάθηση και τη διδασκαλία, είναι μια συνεχής και συστηματική διαδικασία που βοηθά να μάθουμε «τι» γνωρίζουν τα παιδιά, «τι είναι ικανά» να κάνουν και ποια είναι η στάση τους απέναντι στη μάθηση. Εντοπίζονται πρώιμες ενδείξεις που συνδέονται με ανάπτυξη του παιδιού εντάσσοντας τη σε επικινδυνότητα. Πιο εξειδικευμένα διερευνητικά κριτήρια μπορούν να οδηγήσουν στην ανίχνευση του προβλήματος με πιο σαφείς όρους. Με βάση τον εντοπισμό του επιπέδου ανάπτυξης του παιδιού καθορίζονται στόχοι που απευθύνονται στο ίδιο και στο περιβάλλον του. Ο πρώτος αποδέκτης αυτών εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού, καθώς σε πολύ μικρές ηλικίες η παρέμβαση και η καθοδήγηση ξεκινά πρώτα από την οικογένεια.

Οι τομείς που ελέγχονται για να εντοπιστεί αν ένα παιδί χρειάζεται να λάβει πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης είναι οι παρακάτω:  

·       Λεπτή κινητικότητα

           Αδρή κινητικότητα

           Αισθητηριακή Αντίληψη

·       Αισθητηριακή Ολοκλήρωση

·       Επικοινωνία (λόγος, ομιλία)

·       Γνωστικός τομέας ανάπτυξης (προγλωσσικές - προμαθητικές γνώσεις, χωρικός-χρονικός προσανατολισμός κ.λπ.)

·        Κοινωνικές δεξιότητες- Προσαρμοστική Συμπεριφορά.

Η αξιολόγηση πρέπει να απευθύνεται σε όλες τις πλευρές της ανάπτυξης του παιδιού και να περιλαμβάνει τη διερεύνηση και την αξιολόγηση διαφορετικών διαστάσεων της μάθησης και της ανάπτυξής του σε διαφορετικά περιβάλλοντα και σχέσεις, ώστε να σκιαγραφηθεί με πληρότητα το προφίλ του κάθε παιδιού. Γενικότερα, τα προγράμματα Πρώιμης Παρέμβασης ακολουθούν συγκεκριμένες φάσεις, οι οποίες είναι αλληλένδετες μεταξύ τους. Οποιοδήποτε πρόγραμμα κι αν εφαρμόσουμε θα πρέπει να διέπεται από ορισμένες αρχές όπως :

 • ü Να είναι εξατομικευμένο ανάλογα με τις ανάγκες του παιδιού

  ü Να ανταποκρίνεται στο βαθμό ετοιμότητας του παιδιού

  ü Να περιορίζεται στο επίπεδο που το παιδί συμμετέχει

  ü Να μην υπερβαίνει το όριο αντοχής του παιδιού

   

  H αξία της πρώιμης υποστηρικτικής παρέμβασης με την έννοια της έγκαιρης στήριξης σε μια επερχόμενη ή έγκαιρα διαπιστωθείσα διαταραχή με τη συνεργασία ειδικών από διάφορες περιοχές δεν αμφισβητείται, με δεδομένο ότι τα προβλήματα στήριξης, αγωγής και εκπαίδευσης απαιτούν σφαιρική αντιμετώπιση και η εμπλοκή διάφορων ειδικοτήτων είναι αναγκαία.

   

Διαβάστηκε 9361 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 03 Απρίλιος 2020 19:47

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε την εγγραφή σας για να λαμβάνετε τα νέα μας.

Like us on Facebook

Επικοινωνήστε μαζί μας

 • Λεωφόρος Κηφισίας 293 - Κηφισιά - Τ.Κ. 14561
 • +30 211 400 2300
 • [email protected]