17 Ιουν

Οπτική Επικοινωνία στην πράξη: κινούμενα αντικείμενα

Από 
(0 ψήφοι)

Οι εικόνες πλημμυρίζουν το περιβάλλον μας, είτε απευθύνονται σε προσωπικό επίπεδο, είτε αναφέρονται στον δημόσιο χώρο του βίου μας, με ποικίλες διαφορετικές μορφές και μέσω διάφορων καναλιών επικοινωνίας.

Η Οπτική Επικοινωνία είναι  η διαδικασία αποστολής και λήψης μηνυμάτων χρησιμοποιώντας εικόνες. Μπορεί να οριστεί ως «η ικανότητα δημιουργίας νοημάτων και εννοιών μέσα από τη χρήση εικόνων». Η οπτική επικοινωνία επιτρέπει σε ένα πρόσωπο να ερμηνεύσει τις οπτικές ενέργειες, τα αντικείμενα, τα σύμβολα, που συνθέτουν στον κόσμο.

Με χρήση προγραμμάτων Video Αnimation, και κυρίως προγραμμάτων Open Source, ζωντανεύουμε  παραμύθια,  οι στατικές εικόνες βιβλίου παίρνουν ζωή και κίνηση. Μάλιστα για την ενεργό συμμετοχή  μας με χρήση της φωνής μας είμαστε οι ήρωες του έργου. Αντικείμενα  μπορούν να «μιλούν» - και να κινούνται (αφήγηση). Ερωτήματα συνυπάρχουν για την κατανόηση της οπτικής σημασιολογίας για ποιο σκοπό δημιουργήθηκε, τι λέει για την μας, την καθημερινότητα, για την κοινωνία, για ένα γεγονός. Η τεχνολογία βοήθάει στην σύμπραξη της αλληλεπίδρασης με την καινοτομία και με αντίκτυπο  την "αίσθηση" μιας εικόνας και μπορούμε να καταλαβαίνουμε περισσότερο το περιεχόμενο των εικόνων, να αναλύουν οι μαθητές και ερμηνεύουν καθώς και  την έννοια μέσα στο πολιτιστικό πλαίσιο, το οποίο η εικόνα - αντικείμενο δημιουργήθηκε και υπάρχει, συμπεριλαμβανομένου του ύφους της.

Η εικόνα είναι η μόνη «γλώσσα» που γίνεται κατανοητή σε όλα τα μέρη του κόσμου. Τo animation δημιουργεί μια απόλυτα υποκειμενική πραγματικότητα, παρά την μικρή σχέση του με μια πιστή αναπαραγωγή της πραγματικότητας την οποία την μεταμορφώνει. Οι δυνατότητες του στο ρυθμό και τον τρόπο αφήγησης, στο χειρισμό και την αξιοποίηση του χρόνου είναι απεριόριστες. Ο σκηνοθέτης έφηβος είναι ο αποκλειστικός και απόλυτος δημιουργός όσων ζωντανεύουν κινούνται και πάλλονται μπρος στον θεατή

 

Διαβάστηκε 5220 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 17 Ιούνιος 2016 12:15

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε την εγγραφή σας για να λαμβάνετε τα νέα μας.

Like us on Facebook

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Λεωφόρος Κηφισίας 293 - Κηφισιά - Τ.Κ. 14561
  • +30 211 400 2300
  • [email protected]