23 Αυγ

Μουσικοθεραπεία: Μουσική Τεχνολογία στην πράξη!

Από 
(0 ψήφοι)

Μουσική λοιπόν είναι η τέχνη της συναρμολόγησης των ήχων, έτσι που να προκαλείται στον άνθρωπο που τους ακούει το ευχάριστο συναίσθημα. Η συναρμολόγηση των ήχων γίνεται σύμφωνα με ορισμένους νόμους της φυσικής της ψυχολογίας και της αισθητικής.Τα βασικά δομικά στοιχεία της μουσικής είναι τρία:

o ρυθμός, η αρμονία και η μελωδία. Η εισαγωγή των νέων μουσικών τεχνολογιών έχει δημιουργήσει μια νέα προοπτική για την εκπαίδευση. Τα καινούργια μέσα παρέχουν ευκαιρίες για δημιουργικότητα και νέους τρόπους έκφρασης, προωθούν την αποτελεσματικότητα όσον αφορά στους μαθησιακούς στόχους και αυξάνουν τη συμμετοχή. Η μουσική τεχνολογία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στο χώρο της εκπαίδευσης σε άλλες χώρες. Η εισαγωγή της στην εκπαίδευση προσδίδει μια νέα δυναμική στο μάθημα της μουσικής και της πληροφορικής αλλά ταυτόχρονα σηματοδοτεί αλλαγές στη διδακτική πράξη του αναλυτικού προγράμματος για όλες τις ηλικίες.

Με χρήση προγραμμάτων music maker, open source και άλλων προγραμμάτων του εμπορίου μαθαίνουμε και βιώνουμε τους όρους music Therapy, η ενεργός ή βιωματική μουσικοθεραπεία, τον όρο music medicineη μουσικοθεραπεία ως ακρόαση μουσικής και την έννοια του  art Therapy η ενεργός μουσικοθεραπεία.

Υπάρχει  σχέση ανάμεσα στη μουσική (σαν έκφραση) και στις αισθήσεις (και συναισθήματα) του ανθρώπου. Η μουσική είναι καμωμένη από ήχους μέσα στη χρονική διάρκεια. Η αργή ή γρήγορη διαδοχή των μερών του μέτρου μέσα στη διάρκεια αποτελεί τον ρυθμό της μουσικής ή το tempo της. Αν το tempo moderato (μέτριο, συγκρατημένο) που δεν είναι ούτε αργό ούτε γρήγορο αντιστοιχεί με 70 περίπου χτύπους του μετρονόμου στο λεπτό, αυτό δεν προέρχεται από αυθαίρετη εκλογή, αλλά από το γεγονός ότι αυτό ακριβώς το tempo αντιπροσωπεύει τον μέσο όρο του ρυθμού της καρδιάς μας (σπλαγχνικός ρυθμός). Αυτό είναι ένα παράδειγμα αντιστοιχίας της μουσικής με τον κόσμο των αισθήσεων μας.

 

Διαβάστηκε 5457 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 23 Αύγουστος 2016 14:29

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε την εγγραφή σας για να λαμβάνετε τα νέα μας.

Like us on Facebook

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Λεωφόρος Κηφισίας 293 - Κηφισιά - Τ.Κ. 14561
  • +30 211 400 2300
  • [email protected]