23 Νοε

Τι είναι η ΚρανιοΙερή Θεραπεία;

Από 
(0 ψήφοι)

Τι είναι η ΚρανιοΙερή Θεραπεία ; 

Η ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CranioSacral Therapy) είναι μια ήπια, εναλλακτική μέθοδος που εφαρμόζεται με τα χέρια.

 Αξιολογεί και ενδυναμώνει την λειτουργικότητα ενός ανατομικού συστήματος του σώματος που ονομάζεται ΚρανιοΙερό Σύστημα. Αυτό αποτελείται από τις μεμβράνες (μήνιγγες) και το εγκεφαλονωταίο υγρό που περιβάλλει και προστατεύει τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.Οι θεραπευτές χρησιμοποιούν ένα απαλό άγγιγμα που δεν ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, ή το βάρος του κέρματος δέκα λεπτών για να απελευθερώνουν τους περιορισμούς που έχει το ΚρανιοΙερό Σύστημα ώστε να βελτιώσουν την λειτουργία του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος.

Ποιος ανακάλυψε την ΚρανιοΙερή Θεραπεία;

Ο Αμερικάνος οστεοπαθητικός ιατρός John E. Upledger ήταν αυτός που ανακάλυψε και ανέπτυξε την  ΚρανιοΙερή Θεραπεία (CST).Εργάστηκε ως κλινικός ερευνητής και καθηγητής της Βιοκινητικής στο Πανεπιστήμιο Michigan State, και ήταν σε διαρκή έρευνα από το 1975 ως το 1983 όπου ένα μεγάλο μέρος της αρχικής του έρευνας του έγινε σε 26 αυτιστικά παιδιά. 

Πώς γίνεται αυτή η θεραπεία; 

Συχνά  όταν εξηγώ την μέθοδο της ΚρανιοΙερής Θεραπείας οι γονείς με ρωτάνε «Είναι κάτι σαν μασάζ;».Η απάντηση είναι «Όχι, δεν είναι σαν μασάζ». Στην ΚρανιοΙερή Θεραπεία δε χρησιμοποιούμε πιέσεις, μαλάξεις ή αρωματικά έλαια και δε χρειάζεται κάποιος να βγάλει τα ρούχα του.Προσωπικά όταν θέλω να εφαρμόσω ΚρανιοΙερή θεραπεία σε κάποιο παιδί προτιμάω να είμαι στον δικό του χώρο, όπου αισθάνεται μεγαλύτερη ασφάλεια. Συνήθως το κρεβάτι στο οποίο κοιμάται είναι ο πιο καταλληλος χώρος για ένα παιδί. Ο καναπές στο σαλόνι ή το πάτωμα αποτελούν εναλλακτικές λύσεις. Η παρουσία της μητέρας είναι για μένα απαραίτητη. Μπορεί να να διευκολύνει με την τοποθέτηση των χεριών της σε συγκεκριμένα σημεία, ακόμη κι αν δεν γνωρίζει τις τεχνικές της ΚρανιοΙερής Θεραπείας. Ο χρόνος που διαρκεί μια συνεδρία δεν είναι σταθερός. Κυμαίνεται από 20 λεπτά ως και 45 λεπτά για ένα παιδί. Από την εμπειρία μου με τα παιδιά έχω ανακαλύψει ότι πολλές φορές με καθοδηγούν και τοποθετούν τα χέρια μου στις θέσεις στις οποίες χρειάζεται το σώμα τους κι επίσης ολοκληρώνουν την συνεδρία όταν το ΚρανιοΙερό τους Σύστημα έχει ολοκληρώσει την αυτο-θεραπεία του.

Ποιος είναι ο μηχανισμός που θεραπεύει;

Ο δικός μου ρόλος σε αυτη τη διαδικασία δεν είναι να «κάνω» τον θεραπευτή.Ο «θεραπευτής» σε αυτη τη διαδικασία είναι η φυσική αυτοθεραπευτική ικανότητα του σώματος.Ο δικός μου ρόλος είναι να «ακούσω» τι χρειάζεται το σώμα του παιδιού και να το «ακολουθήσω» με τα χέρια μου,μέχρι το ίδιο το σώμα να μπορέσει να αποκαταστήσει κάποιους από τους περιορισμούς, που υπάρχουν στους ιστούς. 

 

Διαβάστηκε 3821 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 23 Νοέμβριος 2015 14:43

Εγγραφή στο Newsletter

Κάντε την εγγραφή σας για να λαμβάνετε τα νέα μας.

Like us on Facebook

Επικοινωνήστε μαζί μας

  • Λεωφόρος Κηφισίας 293 - Κηφισιά - Τ.Κ. 14561
  • +30 211 400 2300
  • [email protected]